IJver: bestelzuil als ‘digitale biersommelier’

Een prachtige, meer dan 100 jaar oude scheepsbouwloods op de Amsterdamse NDSM-Werf, mét horeca-vergunning. Hoe mooi wil je het hebben? Vanaf het moment dat ondernemers Reinout Ezinga en Sikko de Jong hoorden over de mogelijkheid om een zaak te beginnen in het monumentale pand, waren ze verkocht. In augustus 2019 opende bier- en spijsrestaurant IJver haar deuren en vanaf het begin is er niets dan lof. En de indrukwekkende koelkastwand met 'digitale biersommelier' trekt meteen de aandacht.

IJver-ig

Warm, intiem en sfeervol, dat waren de uitgangspunten in het ontwerp van IJver. Een plek waar je op ieder moment van de dag terecht kunt. Waar het altijd comfortabel en gezellig aanvoelt, of je nu voor een ontbijt komt, koffie met wat lekkers, lunch, borrel, (zakelijk) diner, feest of vergadering. “Een behoorlijke uitdaging voor een zaak van dit formaat,” vertelt Tim Jongens die samen met Reinout, Sikko en Arne Kleijn eigenaar is van IJver. Maar we kunnen niet anders concluderen dan dat dat ontzettend goed gelukt is! De typografie die gebruikt is in het logo is ter plekke gevonden en werd vroeger dus echt gebruikt. Ook de naam IJver is een verwijzing naar het harde en ijverige werken dat al 100 jaar gebeurt in de loods. Én de zaak zit natuurlijk vlakbij het IJ.

Sfeervolle mix van oud en nieuw

Aan het monumentale pand zelf mocht natuurlijk niet veel gedaan worden. Daarom werd een volledig nieuw gebouw in de scheepsloods gerealiseerd. Zodra de plannen concreet waren, begonnen de mannen met het verzamelen van bijzondere elementen voor de inrichting. Het werd een combinatie van industriële elementen, vintage meubelen zoals houten lattenbanken afkomstig uit een oud Pools treinstation, heldere kleuren, authentieke lampen en grote planten

Met verschillende ruimtes en gezellige hoekjes waar je rustig kunt kletsen, lekker kunt werken, een verjaardag kunt vieren of zakelijke bijeenkomst kunt houden, alles is mogelijk. En het mooie van een ‘gebouw in een gebouw’ is dat ze naast het buitenterras van maar liefst 250 m2 ook een binnenterras van 100 m2 hebben kunnen realiseren. “Zo kun je bij ons het hele jaar door op het terras zitten, droog en verwarmd. Lekker!”

Digitale biersommelier

Met maar liefst 32 tapkranen, taptafels en koelkasten vol bijzondere bieren en gerechten waarin bier een hoofdrol speelt, is IJver echt een walhalla voor bierliefhebbers. “Bijzonder is dat gasten hier via de bestelzuil zelf hun bier kunnen uitzoeken en betalen en daarna mogen ze het zelf uit de koelkast pakken. De koelkastwand en bestelzuil trekken echt de aandacht en maakt de drempel om eens wat nieuws te proberen laag. Via de display en speciaal ontwikkelde vragentrechter in de bestelsite wordt ingezoomd op je smaakvoorkeuren en volgt een advies welk biertje je – uit de ruim 100 mogelijkheden – echt moet proberen. Je rekent contactloos af via je pinpas en pakt zelf je biertjes uit de koeling. Dit 'zelf-je-biertje-pakken' past goed bij het vrije van de buurt op de NDSM-werf."

Enthousiaste reacties

De reacties op de bijzondere bier-bestelzuil zijn enthousiast. Mensen vinden het heel leuk om de bestelstelzuil te proberen. Voor de echte biergeeks die nóg meer willen, komt het zwarte boek op tafel. Daarin staan bieren met een ander smaakprofiel en prijsklasse. Bijvoorbeeld bieren die 2 jaar vatgerijpt zijn en die je met respect moet drinken. Maar je moet niet denken dat we ons alleen op bierliefhebbers richten hoor! Ook voor wijndrinkers hebben we met zorg heerlijke wijnen uitgekozen. Dat smaakt ook prima bij bijvoorbeeld een haantje gestoofd in Weizenbier”, besluit Jongens lachend.

Wil je, net als IJver Amsterdam, innoveren met een speciale bestelzuil in je zaak? Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.